GASTLES ZWERFAFVAL

  Thijs Wetemans

Ik ben werkzaam in het onderwijs. Soms  als vervanger op basisscholen maar meestal als gastdocent. Ik word gevraagd om aan leerlingen te vertellen over zwerfafval, afval scheiden en plastic soep.

Ook kan ik rechtstreeks benaderd worden voor een lezing. Uit de vele milieuproblemen kies ik voor de gevaren van zwerfafval en plastic soep omdat ze zo praktisch op te lossen zijn: als je dat ene stukje zwerfafval opraapt, ziet de straat er al direct  veel schoner uit. Ook komt het dan zeker niet in de oceaan terecht. Zwerfvuil - en de boemerang van de plastic soep, die we gaan eten - kunnen we samen vrij gemakkelijk de wereld uit helpen.

Stiekem is de methode die Stichting Klean hanteert (doe dát wat je wél kunt doen), toepasbaar op veel problemen die een vooruitgang in duurzaamheid in de weg staan. Met goed burgerschap hebben wij samen een enorm potentieel: duurzaam moet je doen!

Naast een uitnodiging als spreker is een workshop of opschoonactie, bijvoorbeeld als teambuilding, ook mogelijk. Neem gerust contact op om je wensen en doelen te bespreken.

'Even a small thing, does something'


Wubbo Ockels

Als Astronaut Thijs werk ik graag met de strategie van Stichting Klean van Peter Smith: ga op zoek naar dat wat binnen je  mogelijkheden ligt om bij te dragen aan de  oplossing. Klean is een afkorting voor Klagen Loont Echt Absoluut Niet. Ik ben hier doordrongen van en zal zelden negatieve energie steken in het probleem zwerfafval. Daarentegen raap ik elke dag een #zwerfie, of meer. Het oprapen van een stukje zwerfvuil is een kleine moeite: gewoon één keer per dag bukken en je doet al iets aan het probleem. Niet zeuren over de onverschilligheid van een ander want dat maakt je zuur en je bereikt die asociale persoon toch niet. Als nu eens alle vrolijke, positieve en actieve mensen mee gaan doen is afval op straat, in je buurt of wijk  al snel de wereld uit. Een duurzame wereld zonder oog voor zwerfafval is m.i. niet mogelijk. Leestip.

Stichting Klean

Litterati

Wat de #zwerfie is voor  Nederland, is #litterati voor de hele wereld.  Een #zwerfie is bedoeld om via social media anderen te motiveren óók een stukje zwerfafval te rapen. Maar een #litterati heeft nog meer waarde door het op Instagram te posten of met de speciale Litterati-app. Oprichter Jeff Kirschner heeft een missie met zijn Litterati: a litter free world. Hij verzamelt namelijk alle data achter de foto: wie, wat, waar en wanneer. Met die data kan hij het gesprek aangaan met lokale en landelijke overheden én met producenten van bepaalde artikelen en merken. Het rapen van een stukje zwerfvuil krijgt zo nóg meer waarde: het is uit de openbare omgeving verwijderd én het levert hard bewijs op om de strijd ook top-down aan te gaan. Ik draag zelf graag bij aan het verzamelen van data voor Litterati. Je kunt dit zien op mijn instagram-account: Astronaut Thijs.

Copyright © All Rights Reserved