ASTRONAUT THIJS

  Thijs Wetemans

Over mijn drive en mijn inspirators

Waarom ik mij Astronaut Thijs noem? Omdat we dat allemaal zijn: astronaut! Een astronaut houdt zijn ruimteschip in een prima conditie. Hij moet wel; hij heeft geen reserve net zoals wij geen reserveplaneet hebben.

De website van Earth Overshoot Day is echt een bezoekje waard. Je ziet dan in één oogopslag dat we niet op deze manier kunnen doorgaan. In de rijke, westerse wereld leven we alsof we jaarlijks 4x de Aarde tot onze beschikking hebben. Doordat veel bewoners op deze planeet een lagere levensstandaard hebben, komt het gemiddelde lager uit maar toch nog op 1,6 Aarde die we jaarlijks gebruiken. Dit is onhoudbaar.

We zullen ons gedrag moeten veranderen. De wereldbevolking stijgt door naar mogelijk 10 miljard dus met dat vooruitzicht, weet je zeker dat we anders moeten gaan leven.

Zwerfafval en plastic soep zijn 'slechts' signalen dat we verkeerd bezig zijn. Het laat zien dat we ons onverschillig gedragen jegens de Aarde. Dat we haar grondstoffen verspillen en haar opzadelen met onafbreekbare troep. Terwijl we wél van haar afhankelijk zijn: zuurstof, water, voedsel, kleding, enzovoorts. ALLES om ons heen komt uit of van de Aarde. Zij geeft ons alles dus als we goed voor haar zorgen, zorgen we goed voor onszelf en de komende generaties.

Wubbo Ockels zei het heel indringend vanaf zijn sterfbed: "we zijn samen zo machtig dat we haar kunnen vernietigen. Maar we zijn samen ook zo sterk dat we haar kunnen redden".

Ga eens kleine veranderingen doorvoeren in je gedrag: laat eens de auto staan, eet 1 of 2 dagen per week geen vlees, koop geen wegwerpflesjes maar een hervulbare fles, beperk je restafval door beter te scheiden en vervang alle gloeilampen door LED-lampen. Het zijn juist vele kleine dingen die samen een grote impact hebben. "Even a small thing, does something" zei Wubbo. Het rapen van 1 #zwerfie per dag is ook zoiets kleins dat je makkelijk kunt volhouden. Bij Stichting Klean noemen we dit The Power of One, de kracht die vrijkomt als heel veel mensen bijna niets doen, maar niet niets. Samen kunnen we bergen verzetten, daar geloof ik in.

Dus samen kunnen wij duurzamer worden. We moeten wel! Hoe leg je het anders uit aan je kinderen en kleinkinderen, straks? Wij zijn de rentmeesters van de Aarde.

In de media

(klik op de artikelen voor een leesbare pdf-versie)

Wubbo Ockels

Peter Smith - Klean

Jeff Kirschner - Litterati

Chris Jordan - Midway

Janse Bagge Bend

Op 26 juni 2015 haalde ik Peter Smith naar Nieuwstadt voor een gastles in groep 8 van KC De Eik. Zowel de provinciale krant als de provinciale radio en tv besteedden aandacht aan de lezing.


Op de televisie - Op de radio -  Krant

Op zaterdag 4 juni 2016 was ik, samen met Leo Peeters, te gast in het L1-radioprogramma Limburgs Land. Hier is de opname over Litterati en het gewoon oprapen van zwerfafval.


Op woensdag 7 maart 2018 leverde ik een korte bijdrage in het L1-radioprogramma Maarten en Tim over #zwerfie en verpakkingen in de supermarkt.

Hieronder staan twee artikelen uit de provinciale krant over stage-opdrachten tijdens mijn PABO-opleiding:


Twee acteurs van GTST kwamen op bezoek op BS De Leeuwerik te Einighausen nav een opstelwedstrijd.


Met leerlingen van BS De Lemborgh te Limbricht bezocht ik drie gebedshuizen in Sittard, op één ochtend.

Copyright © All Rights Reserved